среда, 5. јул 2017.

Представљамо Вам: Богородичин храм у Земуну





Црква Рођења Пресвете Богородице, познатија као Богородичина црква је храм Српске православне цркве који се налази у центру Земуна у Рајачићевој улици.

Повезано:

Виртуелна шетња београдским светињама: Храм Рођења Пресвете Богородице у Земуну


Богородичина црква била је изграђена у другој половини 18. века, за потребе српске и грчке заједнице у Земуну. Изградња цркве започета је 1774. године, а завршена 1779. године и црква је посвећена 1780. године. Тада је основана друга по реду земунска парохија.
Звоник је подигнут 1794. године и био је тек нешто нижи од торња оближње цркве Блажене Дјевице Марије. Прво звоно, које је било постављено 1815. године, илустровало је победу над Наполеоном. Касније су, осим тог звона, које и данас постоји, постављена још два.
Црква је била значајније обнављана 1890, 1937. и 1999. године, а 2009. године добила је декоративно осветљење.
У цркви су више пута литургију служили патријарси Српске православне цркве.
Првобитно је црква изграђена без звоника, задржала неке традиционалне српско-византијске елементе, слично старијим православним црквама у Војводини, али је каснијом реконструкцијом добила данашњи облик. На прелазу XVIII у XIX век изграђен је звоник на западној страни, а 1880. црква је темељито преправљена. Испод звоника налази се укопан раритетни депозиториј за одлагање костију, према правилима која се и данас поштују у Грчкој православној цркви, првенствено у манастирима Свете горе.
Богородичина црква је највећи храм у Старом језгру Земуна, једнобродна, са плитким певничким просторима и витким двоспратним звоником који излази из западне фасаде. Има богато изрезбарен барокни иконостас који је резао пилтор Аксентије Марковић, са иконама врсног и продуктивног иконописца и сликара класицизма, Арсенија Теодоровића. Црква је рестаурирана током 2000-2001. године, када је обновљено зидно сликарство, постављен нови под и подно грејање. Црква представља целину са Домом Српске православне црквене општине, са којим дели исту парцелу.