субота, 4. новембар 2017.

Преподобни Иларион Велики - Имендан Епископа тимочког Илариона


Светом архијерејском литургијом на празник преподобног Илариона Великог 3. новембра 2017. године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион прославио је имендан са свештеномонаштвом, свештенством и сабраним верним народом.


Поводом имендана, владика Иларион је славски колач преломио са архимандритом Козмом, који је у поздравној беседи честитао имендан, пожелевши владики духовно и телесно здравље, у име свештенства и монаштва Епархије тимочке, као и да много година успешно води поверен му верни народ Епархије.


Владика је захвалио на честиткама, рекавши да је велика духовна радост присутна у данашњем сабрању у овом Саборном храму богомчуване Епархије тимочке. Потом је поучио о празничном јеванђељу истичући важност стиха који указује на то да је пут до блаженстава увек тежак, напоран, болан и трновит, јер је и пут којим је ходио наш Господ Исус Христос ка Голготи и ка Васкрсењу био управо такав, а то је и нама пример како у овом животу треба да живимо. Такав је био и живот Преподобног Илариона и многих преподобних, као и његовог учитеља светог Антонија, који су нама пример како стићи до блаженстава. Њихови животи, подвизи и бројна искушења описана су у житијима светих, где имамо пример како и шта све чини живот сваког човека на путу ка Царству Божијем. Господ нам даје благодат своју, рекао је владика, ону прву када му прилазимо и које се увек сећамо и ону другу коју нам дарује ради борбе, ради стицања крепости, духовне снаге и највише ради самосагледавања и самопознања. – Без Бога и благодати његове не можемо ништа чинити, и зато се молимо – Господе ми смо као људи слаби, али си ти велики и моћан да нас подигнеш.- Зато се треба потрудити да задобијемо благодат Божију у смирењу и братољубљу, ,,чинећи чашћу једни друге већима од себе“, јер сваки који жели прво место у нечему далеко је од смирења. Без обзира да ли се определили за монашки или световни живот, људски подвизи и искушења су слични, јер се истом Господу молимо, и света литургија је иста и у манастирима и у храмовима широм земље, и свето причешће је исто и тежња за задобијањем благодати од Господа нашега који је благ и призива нас себи. Нека би молитвама преподобног Илариона и свих светих Господ утврдио нас у вери, смирењу и кротости, да у љубави Христовој корачамо даље кроз живот у цркви, како овде на земљи, тако и у Царству Божијем – поручио је владика.


На позив Епископа Илариона верни народ је посетио епархијски двор који је тога дана био отворен за све који су дошли да честитају имендан Његовом Преосвештенству, а који им је, са друге стране, узвратио љубазним гостопримством.